Pokracujeme.............
Dulezitou slozkou potravy ve stredoveku bylo kravske, ovci i kozi mleko a
vyrobky z nej - syrovatka a ruzne syry. Hovezi dobytek se pestovali ve
mestech, ale hovezi maso nebylo na stole casto. Pro maso a vejce se pestovala
drubez - slepice a husy, na jidelnicku se casto objevovlo maso jehneci. Vlmi
casto se i na prostych stolech objevovaly ryby. Jiz od 11. stoleti se k nam
dovazely solene morske ryby. Ryby byly volne loveny v rekach a pozdeji v
rybnicich. Jejich zakladani podporoval i Karel IV. a i jeho pricinenim byl
pak rybnik v kazde visce. V pisemnych pramenech se zachoval povzdech
celedina, ze ryby jsou na stole trikrat tydne.
Masity jidelnicek doplnovali i raci a zaby, chytaly se vrany, ale i jini
ptaci. Na stole skoncili i uloveni sysli, veverky a jezci. Je dolozeno vareni
polevek, ale i vyroba jitrnic, klobas a jelit. Voblibe byly take ruzne omacky.
V prirode se sbiraly divoce rostouci rostliny, zejmena potocnice a rericha na
salaty, lesni ovoce a samozrejme jedle houby. Proti otrave houbami se
doporucovalo pridat k nim vareny nebo smazeny kren, cesnek, pepr nebo pecene
hrusky. Pri otrave houbami se podaval pelynek vareny v octe.
Pokrmy se mastily maslem, sadlem a slaninou, casto se pouzivaly rostlinne
oleje lisovane ze semen lnu a konopi. Ty se pouzivaly i jako oleje mazaci a
do lamp.
K slazeni, vyrobe perniku a medoviny se pouzival med, ziskavany z velke
casti jeste brtnictvim. Trtinovy cukr, znamy tez jako indicka sul, se u nas
objevil poprve v dobe Karla IV. Byl tak vzacny, ze se podaval v lekarnach.Na
prelomu 15. a 16. stoleti ale uz kupci prodavali tri druhy cukru: bily, hnedy
a cerny. Cukrovinky z cukru a marcipan si vsak mohli dovolit jen ti
nejbohatsi pri vyznamnych udalostech. I medem se muselo setrit a tak se ke
slazeni pouzivala i potocnice, strouhana mrkev, strouhany pernik a rozvarene
susene ovoce.
Ovocne stromy se pestovaly vsude, slechta a hlavne klastery se venovaly i
slechteni. Ve 14. stoleti bylo u nas znamo 9 odrud jablek, 17 odrud hrusek,
slivy, trnoslivy, hlusice (odruda slivy), tresne, visne, mispule, kdoule,
broskve, liskove a vlasske orechy. Z ovoce se casto varila kase zahustena
bilym chlebem a korenena, nekdy tez prislazena medem. Ovoce se pridavalo i do
masitych pokrmu.
Na zimu se ovoce susilo, ukladalo ve studnach v zasmolenych dzbanech nebo
zahrabavalo do hromady ovsa.
V te dobe se uz ustalilo pozivani tri jidel denne, pocet chodu zalezel na
rocni dobe, prilezitosti a movitosti obyvatel domu. Kdo z majetnejsich jedl
k obedu ctyri a k veceri tri jidla, byl povazovan za stridmeho.
A na zaver opet recept (bohuzel ten na varene srnci hlavy a pecene veverky v
teto knizecce neni :-()
Najtoky takto delaj (ryby piskore)
Ryby spar varici vodou, osol a pec na rostu. Pak urez hlavy a ocasy. Uvar
polevku z mletych rozinek, pridej do ni vino a preced do hrnce. Pridej ryby a
nech chvili varit v polevce. Pak pridej cukr, skorici, pepr, zazvor,
hrebicek a trochu muskatoveho kvetu. Muzes trochu prisolit. Podavej teple
nebo studene.
Melkel Durruth
Dest pada a kvetiny rostou na hrobech nasich pratel
Tak bud proste se mnou
|