Wothanburg
Dalsi
Seznam
Predchozi
Autor: melkel (Vigoureaux!) on 'Wothanburg'
Cas: Po 4.10.1999 16:03.28
Titulek: Jidlo ve stredoveku II.

                                                                                 
Pokracujeme.............
 
 Dulezitou slozkou potravy ve stredoveku bylo kravske, ovci i kozi mleko a 
vyrobky z nej - syrovatka a ruzne syry. Hovezi dobytek se pestovali ve 
mestech, ale hovezi maso nebylo na stole casto. Pro maso a vejce se pestovala 
drubez - slepice a husy, na jidelnicku se casto objevovlo maso jehneci. Vlmi 
casto se i na prostych stolech objevovaly ryby. Jiz od 11. stoleti se k nam 
dovazely solene morske ryby. Ryby byly volne loveny v rekach a pozdeji v 
rybnicich. Jejich zakladani podporoval i Karel IV. a i jeho pricinenim byl 
pak rybnik v kazde visce. V pisemnych pramenech se zachoval povzdech 
celedina, ze ryby jsou na stole trikrat tydne.
 Masity jidelnicek doplnovali i raci a zaby, chytaly se vrany, ale i jini 
ptaci. Na stole skoncili i uloveni sysli, veverky a jezci. Je dolozeno vareni 
polevek, ale i vyroba jitrnic, klobas a jelit. Voblibe byly take ruzne omacky.
 V prirode se sbiraly divoce rostouci rostliny, zejmena potocnice a rericha na 
salaty, lesni ovoce a samozrejme jedle houby. Proti otrave houbami se 
doporucovalo pridat k nim vareny nebo smazeny kren, cesnek, pepr nebo pecene 
hrusky. Pri otrave houbami se podaval pelynek vareny v octe.
 Pokrmy se mastily maslem, sadlem a slaninou, casto se pouzivaly rostlinne 
oleje lisovane ze semen lnu a konopi. Ty se pouzivaly i jako oleje mazaci a 
do lamp.
 K slazeni, vyrobe perniku a medoviny se pouzival med, ziskavany z velke 
casti jeste brtnictvim. Trtinovy cukr, znamy tez jako indicka sul, se u nas 
objevil poprve v dobe Karla IV. Byl tak vzacny, ze se podaval v lekarnach.Na 
prelomu 15. a 16. stoleti ale uz kupci prodavali tri druhy cukru: bily, hnedy 
a cerny. Cukrovinky z cukru a marcipan si vsak mohli dovolit jen ti 
nejbohatsi pri vyznamnych udalostech. I medem se muselo setrit a tak se ke 
slazeni pouzivala i potocnice, strouhana mrkev, strouhany pernik a rozvarene 
susene ovoce.
Ovocne stromy se pestovaly vsude, slechta a hlavne klastery se venovaly i 
slechteni. Ve 14. stoleti bylo u nas znamo 9 odrud jablek, 17 odrud hrusek, 
slivy, trnoslivy, hlusice (odruda slivy), tresne, visne, mispule, kdoule, 
broskve, liskove a vlasske orechy. Z ovoce se casto varila kase zahustena 
bilym chlebem a korenena, nekdy tez prislazena medem. Ovoce se pridavalo i do 
masitych pokrmu.
 Na zimu se ovoce susilo, ukladalo ve studnach v zasmolenych dzbanech nebo 
zahrabavalo do hromady ovsa.
 V te dobe se uz ustalilo pozivani tri jidel denne, pocet chodu zalezel na 
rocni dobe, prilezitosti a movitosti obyvatel domu. Kdo z majetnejsich jedl 
k obedu ctyri a k veceri tri jidla, byl povazovan za stridmeho.
 
A na zaver opet recept (bohuzel ten na varene srnci hlavy a pecene veverky v 
teto knizecce neni :-()
 
Najtoky takto delaj (ryby piskore)
 Ryby spar varici vodou, osol a pec na rostu. Pak urez hlavy a ocasy. Uvar 
polevku z mletych rozinek, pridej do ni vino a preced do hrnce. Pridej ryby a 
nech chvili varit v polevce. Pak pridej cukr, skorici, pepr, zazvor, 
hrebicek a trochu muskatoveho kvetu. Muzes trochu prisolit. Podavej teple 
nebo studene.
 
 
                          Melkel Durruth
 
 
           Dest pada a kvetiny rostou na hrobech nasich pratel
                       Tak bud proste se mnou
 

Dalsi Seznam Predchozi


[ Domu | Prstik | O Piskovisti | Deticky | Nastenky | Koutky ]