Wothanburg
Dalsi
Seznam
Predchozi
Autor: melkel (Vigoureaux!) on 'Wothanburg'
Cas: Po 4.10.1999 9:50.02
Titulek: Jidlo ve stredoveku

                                                                                 
Vazeni a mili, byli jsme se podivat v Brne na vystavu Stredovek je, kdyz... v 
Biskupskem dvore. Je urcena pro zakladni skoly, takze jsme ji i rozumeli. Bylo 
tam noho zajimavych veci, treba dva saly plne minci od Keltu az po soucasnost 
a jine, ale hlavne to, co nas vsechny zajima nejvice- jidlo a muceni. Dostali 
jsme tam malou brozurku, ve ktere jsou strucne popsany jednotlive oblasti 
stredovekeho zivota, tak jsem si rekl, ze to jidlo by mohlo zajimat i osttni. 
Tady je.
 
 POZOR!!!!!!!! KONCI KECY A ZACINA OBSAH!!!!!!!!! POZOR!!!!!!!!!!!!!!
 
Kuchyne stredoveku byla znacne odlisna od soucasne. Mezmala totiz brambory. 
Ty se u nas objevily az v 17. - 18.. stoleti a vytlacily pastinak.
 Krome mrkve a petrzele se pestovaly dnes temer nezname korenove zeleniny - 
rapontika a sladky koren sevlaku - potocnice. Dulezitou slozkou potravy 
zejmena chudsich vrstev byly jedle repy - turin a vodnice, jimiz se take 
krmila zvirata. Pestovala se i dalsi zelenina - cibule, cesnek, okurky, dyne, 
tykve a samozrejme i zeli, ktere se na zimu konzervovalo dodnes pouzivanym 
kvasenim. Nejdulezitejsi slozkou potravy vsak byly obiloviny, z nichz se 
vyrabela mouka ruznych kvalit na ruzne druhy kynuteho peciva, "chleba" (bily, 
rezny, housky, rohacky, calty, kolace, pirohy, makovce, vdolky, mazance a 
dalsi). Z jecmene se delaly kroupy, z psenice spaldy prazma - prazene 
nedozrale obili. Pestovaly se i dva druhy prosa, z nichz se vyrabely jahly, 
ktere spolu s ovsem byly zakladni potravinou chudych. Dalsi druh prosa - 
rosnicka krvava -  se upravovala jako ryze.
 Pestovaly se lusteniny - hrach, cocka, cizma (cizer) a dva druhy bobu 
(fazole se k nam dostaly ozdeji z Ameriky). Hrach se jedl se slaninou, jako 
kase s rozinkami, medem a mandlemi, nebo se z nej delala "pucalka" z 
naklicenych a oprazenych semen.
 Nezvykle dnes pusobi predstava semencove kase, varene z konopneho nebo 
lneneho semene s pive, orechy, bezovym kvetem, muskatem a medem, stejne jako 
jisel - polevka z maku s vinem.
 Korenila se hodne. V bohatych kuchynich i korenim dovazenym - pepr, zazvor, 
muskatovy orech i kvet, hrebicek, galgan (galanga), skorice, zrna rajska, 
kardamon, rimsky kmin aj. Krome koreni se dovazely i dalsi pochutiny - 
mandle, citrony, fiky, ryze  a pod. V [prostych domacnostech se pouzivalo 
zejmena koreni  doma pestovane: chmel, salvej, petrzel, mata, materidouska, 
kmin, anyz, tymian, majoranka, saturejka. Nejoblibenejsim korenim byl safran.
 
 
Jsem unaveny, vy jiste take. Pokracovat budu jindy. Jen jeden recept:
 
    Kyselice z veprovych neb telecich paznehtu
Nozicky opal, ocosti a povar ve vode. Napul uvarene je vloz do vina a var 
tak dlouho, az maso zacne odpadat od kosti. Uvarene vykosti, maso propasiruj, 
co zbylo na kostech potluc v mozdiri. Usus az do cerna topinkyz bileho peciva 
a utluc v mozdiri. Vsechno vloz do vyvaru. Pridej pasirovane svestky nebo 
povidla, pridej medu a povar. Dej tam vsechna koreni a prisyp kminu, pridej 
orechy nebo jadra z ovoce.
 Necky (formu) potri medem a vlej tam smes. Az vystydne a ztuhne, krajej 
napric. Posyp zazvorem nebo skorici a podavej.
 
 A ja dodavam: Dobrou chut!
 
 
                          Melkel Durruth
 
 
           Dest pada a kvetiny rostou na hrobech nasich pratel
                       Tak bud proste se mnou
 

Dalsi Seznam Predchozi


[ Domu | Prstik | O Piskovisti | Deticky | Nastenky | Koutky ]