Na tom neco bude, otazkou je, zda to restaurace vyhazuji predtim nez to
prodaji nebo potom co to lide vrati. O supermarketech si nedelam iluze, ale
pochybuju, ze si muzou dovolit vyhodit desitky procent neprodaneho zbozi.
Nemyslim, ze vyhazuji desitky procent neprodaneho zbozi. Na to, aby se par
lidi (o kterych to bylo) velmi slusne uzivilo, staci i jednotky promile.
Pokud by tech lidi bylo desetkrat tolik, budou uz podle me mit problem.
Nicmene diky za porad, koukl jsem na cely a rozhodne to nebylo bez zajimavosti.
Poznamka - kdyz jsem delal v restauraci v Anglii, vyhazovali jsme opravdu
desitky procent vstupu, tj. jidel, ktere se neprodaly. Odhaduji to na
ctvrtinu vstupu. A hazelo se to do popelnic. A to neni z doslechu, protoze
jsem to byl JA, kdo to tam hazel. 40 ohratych klobasek. Klidne trikilovou,
naprosto netknutou pecinku (to mi srdce krvacelo nejvic). Kila a kila
brambor, hranolek a ryze...
Kdyz jsem se tam tehdy ptal, proc se to nedava nejake charite, bylo mi receno,
ze se jim to taky nelibi, ale ze charita to chce jeste dovezt a jeste
specialne balit, takze se na to kasle.
Takze asi tak k tomu konstatovani z poradu, ze "na zapade je uplne bezne..."
A nemyslim si, ze by se to tak zmenilo za tech 7 let.
A jeste jedna vec, tentokrat z domova: Ted jsou sice nejake popelnice plne
jeste nerozbaleneho jidla ze supermarketu, ale podle me lidi preci jen trochu
prestali vyhazovat potraviny individualne, proti stavu pred revoluci.
Starsi si urcite vzpomenou, jak vypadaly popelnice za totace nejen po delsich
svatcich, ale i po vikendu... a vlastne porad. Plne tasky chleba, nacucane
mlekem, co se vylilo z jen napul vypitych pytliku. Jo, ted se mozna obcas
vyhodi neco luxusnejsiho, ale tehdy se hromadne plytvalo zakladnimi
potravinami.
A proc? No - byly levne, dotovane, a jako jednoho z mala zbozi jich bylo dost.
Aspon tohle skoncilo, kdyz se ty veci po ravoluci (~nasobne) zdrazily.
A pokud potraviny porostou a porostou, tak se s nimi prestane plytvat v malem.
Problem tady nevidim v domacnostech, ale v plytvani ve velkem - klasicky to
vyhozeni misto prodeje. To je BYSNYS, PYCO (sorry, nemohl jsem si pomoct).
Proste z ekonomickeho hlediska je lepsi obcas vylit mleko do pole, vysypat
kavu do more, nebo vyprazdnit par regalu do popelnice. A tohle je to, co je
podle me nejvic spatne, ale co se v aktualnim systemu nemuze zmenit.
Vyhazovani uz zpracovanych potravin (z restauraci) je taky spatne a svoz do
cerveneho krize ci jinam jen schvaluji. Pomer vyhazovani zpracovanych VS.
nezpracovanych potravin si netroufam odhadnout, ale zajimal by me.
Jinak dnes, CT2, 21:00 - Plasty kolem nas. Mozna mirne podobna tematika.
jimo:)
[ A project manager is a person who thinks
nine women can deliver a baby in one month. ]
|