Mnozstvi je tak pro dva.
30dkg hoveziho masa
nejaka klobasa, nebo treba kus uzeneho, nebo treba i veprove maso
velka mrkev
pulka korene celeru
petrzel
20dkg sterilovane cervene repy
velka cibule
2 rajcata
sul, pepr
koreni nove, bobkovy list
pul kostky masoxu
kousek masla
Do velkeho hrnce dame maslo, zpenime cibuli, pridame nakrajene maso,
osmahneme, pridame nakrajenou korenovou zeleninu, taky osmahneme. Zalijeme
vodou tak akorat (je potreba pocitat, ze se neco vyvari), pridame masox a
nechame vesele bublat. Po nejake dobe pridame koreni a nakrajena rajcata nebo
protlak, ja mam radsi kdyz tam nejaky ten kousek zbude. Nasledne bublame pod
poklickou a ochutnavame, dokud neni hovezi mekke. Davame pozor, aby se moc
tekutiny nevyvarilo, dolevat muzeme vodou, nalevem ze sterilovane repy, nebo
pro priklad mne zbyl v lednici hlt vyseptaleho lambrusca. V zaveru pridame repu
a jeste ctvrt hodky nechame varit.
Je doporucovan ocet pro zachovani barvy, ja ho nedaval, barvy byly takove
pekne rusko-spanelske a koneckoncu nalev z repy je taky kysely.
Kdo ma rad v borsci stojici lzici, muze si dle chuti zahustit. Nemel jsem
zrovna petrzel, nevadilo to. A priste tam zkusim s korenim nechat vyvarit
feferonku, uvidime, co to s tim (a se mnou) provede.
Podavame s lzici kysane smetany, pecivem a pivem nebo cervenym vinem.
Pravoverni by mozna radeji pirozek a stakanek vodky, ti ale asi tenhle eintopf
stejne nebudou nazyvat borscem. Ja si ovsem nestezoval a jdu si nalozit tu
druhou porci. Prijatnovo apetita.
____________________________________________________________________pharook_
"Mesic je dulezitejsi nez Slunce", reklo dite. "Protoze sviti, kdyz je tma."
|